Natuur en wandelen

OPGELET – Voor vele activiteiten dient u tijdig tickets te bestellen!!
Eenvoudig bestellen kan je hier.

El Chorro & El Caminito del Rey (15km): Kloof met allerlei wandelingen en activiteiten zoals kajakken, bergbeklimmen, kano varen, paardrijden, enz.. Beroemd voor zijn wandeling El Caminito del Rey of Koningspad. Deze wandeling is ca. 8km en 3uur wandelen. Voor jong en oud.
Voor tickets met Spaanse -en Engelstalige begeleiding boek hier uw ticket(s)
Voor tickets zonder begeleiding boek hier uw ticket(s)Barranco Blanco (25km): Wie van natuur en avontuur houdt moet hier zeker eens een kijkje gaan nemen. Barranco Blanco in Coín is één van de meest spectaculaire natuurlijke landschappen van de provincie Malaga. Als er één plek is met kristalhelder water, witte stenen en weelderige vegetatie dan is het Barranco Blanco wel, waar de rivier Alaminos onderdak biedt aan otters en barbeel, wilgen en kamperfoelie. We moeten het gebied rustig benaderen om te voorkomen dat we het evenwicht verstoren. Deze rivier, permanent stromend, is de belangrijkste zijrivier van de rivier de Fuengirola. We zitten in een natuurlijk paradijs tussen Alhaurin El Grande en Coín. Het water begint zijn reis onder de grond en komt aan de oppervlakte wanneer ze in contact komt met peridotiet, het vreemde magmatische gesteente. Het is La Fuente (De bron). In de zomermaanden mag je enkel parkeren op 45 wandelminuten afstand. Maar wat je dan tegenkomt is een aards paradijs. Een aldoor stromende rivier in het binnenland tussen Coín en Alhaurin el Grande. Een schitterend wandelpad, die je op enkele plekken enkel zwemmend kan doorsteken.

Het ligt verscholen op de weg van Alhaurin el Grande naar Coin (aan BP-station richting Coín/Marbella). In de buurt van kilometerpaal 4 moet je links afslaan. Loop vanaf je parkeerplaats door tot het gele bord en loop dan het bos in. Je hoort vanzelf de rivier die je kilometers kan volgen stroomopwaarts. Let op: Waterschoenen zeker aan te raden!

Lobo park (31km): Wolvenpark dat onder begeleiding bezocht kan worden met een Engelstalige gids.
Hier kan u de wolven observeren en krijgt u inzicht in de dynamiek van een roedel wolven – een van de meest sociale en teamgerichte dieren op de planeet. Gelegen in het hart van Andalusië vlakbij Antequera op een gebied van ca. 400.000m².

Dolmen de Menga (31km): De dolmen van Menga is een megalithische grafheuvel genaamd een tumulus, een lange kruiwagenvorm van dolmen, daterend uit 3750-3650 v.Chr. Het ligt ook in de buurt van Antequera, Málaga en het is één van de grootste bekende oude megalithische structuren in Europa.

Embalses Guadalhorce-Guadalteba (32km): Prachtige turquoise blauwe meren waar je kan wandelen, zwemmen, picknicken of luieren. Ook is er de mogelijkheid om waterfietsen of kano’s te huren. Het is een prachtige route tussen de steile rotswanden naar de meren. Neem een picknick mee of ga in één van de vele drank –en eetgelegenheden op het terras van het mooie uitzicht genieten!

El Torcal (51km): Wie op zoek is naar mooie natuur bij Malaga moet zeker dit park eens bekijken. Tussen de Spaanse steden Ronda en Antequera bevindt zich namelijk een merkwaardig en bijzonder mooi natuurgebied: El Torcal de Antequera. Wie van natuur houdt, moet zeker tijd uit trekken om te wandelen in El Torcal. Het gebied wordt ook wel het pannenkoekengebergte van Spanje genoemd. Kan perfect gecombineerd worden met een bezoek aan het mooie stadje Antequera.

Laguna de Fuente de Piedro (66km): Het enige zoutmeer in Europa dat niet volledig droogvalt tijdens de zomer. Dit is een broedplaats voor flamingo’s, waar vogelliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Dit is één van de weinige broedlaatsen van de roze flamingo in Europa. Februari – maart biedt de meeste kansen om deze sierlijke vogels in grote getallen en van relatief dichtbij te observeren.

Comares (81km): Het mooie dorpje Comares is een Moors dorp gelegen op de grens tussen de regio Axarquía en de Montes de Málaga. Dit witte pittoresk dorpje is gebouwd op de plaats waar vroeger een Arabisch fort heeft gestaan, waarvan nog resten zichtbaar zijn. Comares ligt op een hoogte 703 meter, vanaf deze hoge rots heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en de Montes de Málaga en in de verte zie je de Middellandse zee. Het Comares-kasteel en de Aljibe de Mazmúllar maken deel uit van het rijke erfgoed dat de Arabieren achterlieten in dit dorp in Axarquía. Van het fort zijn alleen nog de twee torentjes en een deel van de oude muur over gebleven, die bekend staat als La Tahona. Dit bergdorpje met zijn smalle, steile, kronkelende geplaveide straatjes en trappetjes heeft prachtige uitzichten en bergpaden en is een ideale plaats voor wandelaars en vogelaars. Je kunt ook zelf een wandeling ondernemen door het dorp, volg de  blauw gekleurde voetstap-tegels en je komt langs de mooiste plaatsen en bezienswaardigheden.

El Saltillo (100km): ‘El Saltillo’ is een uitstekend alternatief voor de Caminito del Rey. Dit wandelpad wordt dan ook wel de tweede Caminito del Rey genoemd maar het is gratis te bewandelen, men hoeft niet van te voren te reserveren en is minder druk (en men hoeft geen helm op). 8km lang en op 150m hoogte echter geen familie uitje met kinderen want de route is op sommige plaatsen gevaarlijk. Het is ook geen route voor oudere mensen of voor mensen die hoogtevrees hebben. Beste plaats om aan deze wandeling te starten is vanaf het centrale plein van het dorp Canillas de Aceituno te doen waar men de auto bij het gemeentehuis kan parkeren.

Canillas de Aceituno (100km): Één van de mooiste dorpen van de Axarquía. Wandelingen vertrekken hier voor de goefende wandelaars en je kan er ook mountainbiken. Ben je een ervaren wandelaar, dan kun je de Maroma (2065m) in het Tejeda gebergte beklimmen. Dit is het hoogste punt van de provincie Málaga. Het uitzicht over Axarquía is wondermooi. Vanaf een uitstekende punt kijk je over het nabijgelegen gebied van Granada.

Rio Chillar (103km): Eén van de leukste wandelingen die je kunt maken in Andalusië is ongetwijfeld de wandeling door de Rio Chillar, vlakboven Nerja. In het begin is het wandelpad nog breed en kan je makkelijk nog droge voeten houden. Maar op een gegeven moment moet je al van steen naar steen springen totdat…. het pad zo smal wordt dat het water tot boven je enkels staat. Onderweg kom je een waterval tegen en een stuk verder een dieper gedeelte waarin je heerlijk kunt zwemmen. Doordat je in het water loopt en aan het eind tussen de rotsen is deze wandeling ook te doen in de zomer. U kunt de wandeling vanaf de kust volgen maar het eerste gedeelte is niet spectaculair. Beter kunt u met de auto naar de Cementfabriek in Nerja rijden en daar de auto parkeren. Je vind de oude cementfabriek door vanuit de wijk Almijara de weg naast de rivier te volgen. De Cementfabriek ligt aan de andere kant van de autosnelweg, waar u onder door rijdt.

Sierra de Grazalema (104km): Dit is een uitermate afwisselend natuurgebied, zodat je op een relatief klein oppervlakte wandelingen kunt maken die qua sfeer enorm uiteen lopen. De Sierra Grazalema kent kale bergruggen van kalksteen (het “Wilde Westen’), diepe ravijnen, met bos begroeide valleien, kolkende rivieren, boomgaarden met fruit en olijven, weides vol wilde bloemen en steile rotswanden waar ook technisch moeilijke routes geklommen kunnen worden. Het is tevens de natste plaats van het Iberisch schiereiland waarvan het stadje Grazalema het middelpunt is. Het is er altijd levendig, je kunt er uitstekend eten in van de vele restaurants, er zijn winkels voor de dagelijkse boodschappen en bovenal biedt het adembenemende uitzichten.

Sierra de Tejeda (106km): Prachtig natuurgebied met diep ingesneden ravijnen en spectaculaire kliffen, ideaal voor wandelaars en mountainbikers. Hier vind u ook de Cueva de Nerja, een druipsteengrot vlak bij de Spaanse plaats Nerja. Het omringende gesteente van de grot is dolomiet en het gangenstelsel heeft een lengte van 5km.
De grot werd in 1959 ontdekt en valt op door de enorme afmetingen. Zeker de moeite waard en perfect te combineren met een bezoek aan Nerja met het bekende Balcon de Europa.